sábado, 14 de febrero de 2015

Planificació estratègica als castells: el projecte CCF2015

La CCFIGUERES vol ser colla de 8

Dissabte 7 de febrer va cloure el projecte CCF2015, ideat des de la Colla Castellera de Figueres per trobar un projecte de directiva 2015-2018 unitari, participatiu i il·lusionant. I va cloure amb l'elecció d'una nova junta directiva amb un projecte ampli i transparent.
El projecte sorgeix el gener de 2014 d'una constatació: la CCF porta 18 anys fent els mateixos castells, això és, castells bàsics de 7 i -els millors anys- algun castell de 7 i mig. Alguns membres de la colla van proposar a la llavors junta directiva fer un projecte de colla a mig termini: deixar enrere personalismes, famílies i immediateses, i trobar a 1 any vista un projecte entre tots. Concretament, la idea estava basada en la planificació estratègica: recollida de dades, anàlisi, elaboració de propostes, implantació del programa i avaluació de les mesures preses.

La recollida de dades

El projecte ha inclòs recull de dades estadístiques de la CCF, però també del món casteller. Per exemple: que actualment es fa el doble de castells a plaça que fa 5 anys, que avui hi ha 5 colles gironines (només 2 fa 5 anys), que el 23% de les colles fan pagar quota als seus membres, o que la CCF fa 15 actuacions més cada any que les altres colles del seu nivell. En aquest sentit ha estat molt útil l'estudi publicat el 2012 per la Fundació URV, intitolatDiagnòstic de les formes de gestió i organització de les colles castelleres de Catalunya”, i disponible aquí.
A nivell intern, al març es va programar una reunió assembleària molt poc habitual: un DAFO. Això és, llistat les Debilitats i Amenaces interes, les Fortaleses i les Oportunitats Externes. D'aquí en sorgí un document de 4 fulls on sorpren, per exemple, que la majoria de la colla considera que l'escisió que creà Vailets de l'Empordà ha estat beneficiosa per la colla. Mirem algunes de les oportunitats externes trobades a la reunió:
  • Naixement de colles al voltant, cosa que ens permetrà fer actuacions més properes i tenir méspinya ; la nostra situació és privilegiada, éssent la 2a colla més important de les 9 gironines inordcatalanes.
  • Hem patit una escisió i això incrementarà la competència, fet que entenem com un fetmotivador.Fins ara, teniem a la nostra disposició molts ajuntaments per a buscar actuacions.
  • El món casteller es veu ara mateix com una eina d'integració i agermanament ; els castellshan estat declarats Patrimoni Inmaterial de la Humanitat per la Unesco, i s'alien amb elprocés nacional en vigor.

Jornades sobre la la gestió de
colles castelleres. Tarragona, 2014
També s'ha fet reunions centrades en les vies de finançament de la colla, els mitjans formatius i fins i tot una sobre la comunicació. Totes aquestes reunions han convocat fins a 58 persones diferents de la colla per aportar les seues idees i propostes.
A nivell extern, s'organitzà una xerrada sobre “Colles en creixement”. El mes d'abril es convidà a membres de Marrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat perquè exposéssin les diferències entre colla de 7 i colla de 8: directives participatives, més proves a assaig, molta formació,... i sobretot, que fer castells de 8 no és qüestió de sort: és un projecte de colla a mig termini.

L'anàlisi: en què fallem

L'anàlisi DAFO i la comparativa amb altres colles va fer sortir a la llum diversos aspectes millorables. Entre d'altres:

  • l'absència d'un projecte unitari de tècnica i directiva i, al mateix temps, l'aparició durant els 18 anys de projectes personals de castellers molt motivats que no han tingut seguiment.
  • la persistència en el temps d'algunes famílies (literals o ideològiques) amb gran poder de decisió;
  • l'aparició de projectes personals, basats en la voluntat d'1 o poques persones de la colla
  • l'absència relativa de cultura castellera dins la colla, i absoluta als ajuntaments;
  • vies de finançament molt centrades en actuacions: 39 sortides el 2014.
  • ...

Aquesta anàlisi sempre s'ha fet de forma oberta, a través de les reunions del projecte, i afegint paulatinament el resultat de cada reunió al document final.

Elaboració de propostes

Jornades sobre la la gestió de
colles castelleres. Tarragona, 2014
En aquest punt també s'ha fet servir la planificació estratègica. Des d'una missió general, s'ha trobat objectius a mig termini, dels quals se desprenen tasques concretes a calendaritzar. L'objectiu era evitar el que tant sovint trobem a les associacions culturals: partir d'una tasca/idea concreta amb gran dedicació d'1 sola persona, per acabar amb el soci desmotivat i el projecte oblidat.

Veiem un exemple:

Missió: La CCFIGUERES vols ser colla de 8
  1. Objectiu 1: augmentar la presència de la colla als mitjans de comunicació
    1. Tasca 1: crear un equip audiovisual;
    2. Tasca 2: calendaritzar l'aparició de vídeos al canal Youtube;
    3. Tasca 3: fer formació en cultura castellera als mitjans escrits comarcals no castellers;
    4. Tasca 4:... 
  2. Objectiu 2: reduir la dependència dels ingressos d'actuacions
    1. Tasca 1: reduir la despesa per actes no castellers;
    2. Tasca 2: augmentar la remuneració de les actuacions
      1. Subtasca 1: elaborar dossier propagandístic per ajuntaments;
      2. subtasca 2: establir convenis amb entitats per vendres packs culturals;
    3. Tasca 3: crear una targeta de crèdit de la colla;
    4. Tasca 4: ...

El resultat

A hores d'ara, la nova directiva encara no ha pogut aplicar cap mesura proposada. Però el projecte ha tingut 2 resultats positius:

  • objectiu de participació assolit: més de 20 persones (la majoria sense tenir-hi càrrec abans) s'han apuntat a la nova directiva.
  • La comissió tècnica ha participat en tot moment a l'elaboració de les propostes, així com 51 altres persones de la colla. Objectiu unitari compartit.


No hay comentarios:

Publicar un comentario